Sunday, February 20, 2011

Masak Lemak Cili Padi - Ketam

PETUA MEMILIH KETAM DI PASAR



- Jentik pada bahagian atas ketam, dengarkan bunyinya sama ada bunyi penuh atau kosong.
- Ketam biru atau ketam renjong lebih sedap daripada ketam harimau.
pilih saiz sedarhana ataupun besar supaya mudah di makan
- Pilih ketam betina. Banyak isi.Ketam betina boleh dilihat bahagian belakang bentuk segitiga.Bahgian dimana telur ketam.Ketam jantan bentuk kon,agak susah untuk dikopek.
- Bau hancing yang kuat menanda ketam tidak fresh lagi
- Tekan sikit bahagian kon/segitiga tu. Kalau lembik bermakna sudah lama.Bila di masak isinya hancur.


Bahan-bahan ( Nisbah Seorang Makan Seekor di belah dua )

  • Contohnya - 4 ekor ketam
  • 1/2 labu bawang besar dibelah 3
  • 1 batang serai dititik
  • 10 - 15 biji cili padi ditumbuk halus(boleh tambah kalau suka lebih pedas)
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 paket santan segera
  • garam dan ajinomoto secukup rasa
  • Air secukupnya

Cara-cara

Masukkan kedalam periuk - ketam, cili padi, asam keping, serai, kunyit, bawang besar dan sedikit garam. Masukkan air, cukup untuk pastikan ketam tenggelam. Nyalakan api, biarkan mendidih, kacau sekali sekala hingga semua ketam bertukar warna menjadi merah. Masukkan sebuk santan, kacau hinga larut. Kacau berterusan selama 5 - 10 minit. Tambah garam dan ajinomoto secukup rasa. Sedia utk di hidang.

No comments:

Post a Comment

About Us !

Selangor, Malaysia
The combination of family member name